viernes, enero 28, 2011

CHOCOLATE AMARGO

CHOCOLATE AMARGO
El lado oscuro del chocolate: los niños esclavos

Revelador y valiente reportaje sobre la realidad en las plantaciones de cacao y cómo la industria del chocolate, sus fabricantes, marcas como Nestlé y otras, toleran el trafico de niños y su trabajo como esclavos en las plantaciones de Costa de Márfil, Africa.

El bombón de chocolate más caro del mundo, de una aristocrática marca francesa, Theodorus Cornelius, vale unos 350 euros. En Mali o Burkina Faso, por unos 230 euros puede comprarse un chico para que trabaje en las plantaciones de cacao en Costa de Marfil, de donde proviene el 40% de las 3,7 millones de toneladas de oro marrón que se producen anualmente en todo el planeta.

El tráfico de niños en esa parte de África se desarrolla de manera constante y silenciosa, mano de obra a bajo costo para obtener ganancias fabulosas.



The Dark Side of Chocolate :

Director: Miki Mistrati & Robin Romano
Producer: Helle Faber
Genre: Documentary
Produced In: 2010
Country: Denmark

Synopsis: Children in Germany eat chocolate every day of the year. They enjoy the delicious taste of cocoa, which originated in Africa. But behind the production of their delicious treats, there is another taste altogether: the taste of child abusers and child slavery. In this program we will bring the chocolate makers to book, and confront them with our visual evidence. We will reveal the conditions under which the apparently innocuous chocolate bar is produced, and thereafter follow the coco beans’ route from the plantation to the chocolate bar in Germany, all with the consumer oblivious to the full story behind what their chocolate bar actually contains. In the process, those responsible will be held accountable. "The Dark Side of Chocolate" is a journalistic documentary which will reveal for the first time on film the hideous truth behind the manufacturing of German and international chocolate, as sold and enjoyed in Germany and the rest of the world.

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